Parkour-ul este o formă de mișcare urbană care implică navigarea rapidă și eficientă a mediului inconjurator.
Prin tehnici specifice de a sari, catara, rostogoli, echilibristica si depasire de obstacole, parkourul pune accent pe libertatea de mișcare și creativitatea în explorarea orașului. O combinație de abilități fizice și mentalitate liberă, parkour-ul transcende granițele convenționale.
La baza parkour-ului stau doua principii si anume: “Etre et durer” si “etre fort pour etre utile” sau “A fi si a rezista” (longevitate) si “A fi puternic pentru a fi util” (tie si celorlalti).
Parkour-ul nu include competitia intre practicanti, insa datorita evolutiei sportului si aparițiilor media tot mai , desi exista anumite competitii precum RedBull art of motion sau Chase tag, pentru ca la origine stau cateva principii de comunitate, longevitate, si sustinere reciproca.
Beneficiile directe ale parkour-ului:
1.Abilitatea de a lua decizii rapide
Datorita miscarilor si diversitatii obstacolelor ce trebuie depasite implica si dezvolta capacitatea de estimarea a riscurilor si luarea de decizii rapide.
2. Agilitatea si forta functionala
Îmbunătățește agilitatea, echilibrul, proprioceptia, mobilitatea si alte calitati motrice relationate cu acestea. Dezvolta integral si functional toate grupele musculare si de asemenea miscarile rapide, explozive.
3. Rezilienta si control
Micile cazaturi, lovituri si antrenamentul indiferent de conditiile meteo, imbunatatesc reflexele si sporesc rezilienta mentala si fizica.
4. Creativitatea si stilul personal
Diversele provocari fizice si mentale, istoricul diferit in sport si preferintele pentru anumite tipuri de miscari stimuleaza creativitatea si dezvoltarea unui stil personal.
Istorie, evolutie si momentul prezent:
Parkour-ul a fost dezvoltat în Franța în anii 1980, având la bază metode de deplasare eficiente în medii urbane. A fost inspirat din metodele militare pentru depasirea de obstacole, metoda naturala a lui George Herbert si de anumite principii care pun accent pe a fi un om puternic, longeviv si cu impact constructiv in comunitate.
Parkour-ul a evoluat de la o formă de antrenament la un sport recunoscut, cu adunari de practicanti la nivel national si international, si de asemenea s-a dezvoltat o anumita latura competiționala care pune accent pe mișcările spectaculoase și creativitatea. A fost integrat in industria cinematografica si dans.
Parkour-ul rămâne o formă captivantă de mișcare preponderent urbană, atat afara cat si in sali dedicate de parkour, adunand comunități dedicate și evenimente care promovează abilitățile atletice, creativitatea, longevitatea si stiluri unice, inovative de a se misca.
Exista mai multe “stiluri” de parkour ?
Putem spune ca da!
Primul stil de parkour dezvoltat, dezvoltat de catre grupul Yamakasi si David Belle, a fost cel clasic care punea focus pe eficienta si depasire de obstacole. La inceput nici macar nu se numea parkour pentru ca termenul nu exista ci se numea “l’art du deplacement” / “arta deplasarii” si intr-un mod natural fiind mai multi practicanti cu viziuni proprii, desi parte din acelasi grup, au inceput sa se dezvolte stiluri diferite, unele focusate mai mult pe eficienta, altele pe fluiditate, armonie, frumusete in miscare. O parte din practicantii originari au introdus partea de flipuri / salturi peste cap (back-flip, front-flip etc) si a fost dezvoltat stilul “Free-run”, sustinut puternic de Sebastien Foucan, si ulterior promovat international in documentarele Jump London si Jump Britain, si inovativitatea unui practicant, Daniel Illabaca.
Ulterior acest stil, freerun, a fost nisat si mai tare in sfera de tricking, in care practicantii care aveau posibilitatea se antrenau mult mai mult indoor, inauntru in sali dedicate cu saltele, groapa cu bureti etc.
In paralel dupa ce miscarea a explodat si in UK, US si alte tari din Europa, Spania si cateva tari nordice inclusiv, s-au dezvoltat diverse stiluri unele focusate pe salturi mari in lungime sau inaltime, si alte stiluri focusate pe fluiditate, flow, miscari conectate si rafinate foarte armonios in trasee lungi.
Toate aceste stiluri au fost si sunt in continuare influentate de mai multi factori culturali si demografici, cei mai importanti fiind arhitectura oraselor, conditiile meteo, numarul de practicanti si accesul la spatii dedicate precum sali de gimnastica, parkour si alte facilitati.
Alte informatii de referinte sunt:
Documentarul - “Generation Yamakasi” cu fondatorii disciplinei
Cartea - Breaking the Jump: The secret story of Parkour's high flying rebellion (Julie Angel)
Documentarul “The Monkey’s Back” Parkour Documentary - cu Stephane Vigroux
interviuri cu David Belle si cu membrii ai grupului Yamakasi ce se pot gasi pe Youtube.
Totodata cateva filme artistice cu fondatorii parkour-ului: Yamakasi (1 si 2), si Banlieue 13 (Suburbia 13) cu David Belle.