Cursurile si ateliere de parkour au fost create in mod special pentru a oferi un proces de invatare progresiv care pregateste atat corpul cat si mintea pentru parkour.
Parkour inseamna depasirea de obstacole, depasirea propriilor limitari si conditionari atat la nivel fizic, cat si bariere psihologice precum frica, ezitarea, evitarea luarii deciziilor, etc. Inseamna o dezvoltare armonioasa a relatiei cu corpul, cu comunitatea si cu mediul inconjurator, fie el urban sau rural. Parkour-ul, ca si orice alta forma de miscare, implica asumarea inteligenta a riscurilor si auto-depasirea progresiva, o iesire din zona de comfort, dar si joaca, creativitate, expresie personala.

Majoritatea dintre noi cand eram mici ne-am catarat in copaci si pe aproape orice gaseam, am sarit, am incercat sa mergem in echilibru pe borduri, bare, copaci rasturnati, ne-am rostogolit, si natural am facut multe lucruri care ne-au imbunatatit felul in care abordam riscurile, coordonarea, echilibrul, forta si mobilitatea.
Cursurile de parkour pentru copii si adolescenti presupun multa joaca, explorare, echilibru, coordonare, propioceptie sau abilitatea de a simti corpul si partile lui in timp ce ne miscam si interactionam cu obstacolele sau mediul inconjurator. Parkour-ul la copii vine ca o extensie a naturaletii de a sarii, catara, explora, si aduce un plus de tehnici care dezvolta sistemul osos si muscular, luarea deciziilor, infruntarea fricii de inaltime si a altor posibile frici, inca de mici.
Deasemenea invatam sa sarim si aterizam fara sa ne lovim grav sau deloc si ne amplificam creativitea vizavi de miscare. In timp copiii si adolescentii ajung sa dezvolte o naturalete in jurul miscarilor mai provocatoare fizic si psihic, unii chiar au tendinte spre performanta, insa lucrurile acestea vin organic, nu trebuie fortate. Chiar daca uneori copii cad, se julesc, se lovesc, daca lucrurile acestea se intampla progresiv, ele creaza o rezilienta, o toleranta normala la durere care ii face sa nu fie “moi” comparativ cu copiii care nu au activitate fizica si o simpla julitura ii poate demotiva sa mai “incerce o data”.

Pe de alta parte cursurile pentru adulti presupun atat joaca, creativitate si expresie personala cat si un mod extrem de accesibil pentru a ne mentine in forma, sanatosi, vigurosi, si totodata un mod de a ne auto-depasi la nivel mental si emotional.
Datorita riscurilor si multiplelor posibilitati de a ne misca, parkour-ul presupune 100% atentie, focus si dedicare la ceea ce facem. Altfel evident, lovim genunchiu, tibia, soldul sau cotul si ne aducem aminte ca a fi prezent nu este optional.


Pentru cine se uita pe internet ar putea considera parkour-ul ca un sport periculos, si la fel ca orice activitate de miscare, inclusiv coboratul scarilor, ne poate accidenta daca nu suntem prezenti la ceea ce facem. Adultii vin cu experiente de viata si de sport diferite, si in cadrul atelierelor si cursurilor de parkour ne straduim sa tinem cont atat de limitari psiho-emotionale cat si de lipsa de forta si de mobilitate, si sa invatam tehnicile de echilibru, depasire de obstacole, salturile si catararile intr-un ritm care ofera progres, si care nu solicita inutil articulatiile si nu amplifica fricile sau alte limitari.
Parkour-ul la adulti este o oglinda a diverselor posibilitati de miscare, dar si a limitarilor corpului, spre exemplu o entorsa veche netratata, o durere in zona lombara sau umarul drept, o lipsa de forta in brate si spate, sau tensiuni si rigiditate la picioare. Toate acestea sunt depasite progresiv, daca avem deschidere si un mindset bun.

Cursurile de parkour dureaza in general 1h la copii si 1.5h la adulti, in timp ce atelierele de parkour dedicate unei teme pot dura intre 2-3.5h in care nu doar invatam tehnici ci si discutam, exploram mai mult si partea psiho-emotionala, motivatia, fricile si locul din care facem lucrurile.
Nivelul de detaliu si feedback personalizat la cursuri si la ateliere difera in acest sens, dar ambele activitati isi au rolul lor. Cursurile si atelierele pot include si informatii din alte sfere de miscare, fitness, nutritie si stil de viata sanatos, care toate converg in acelasi punct de a fi sanatosi, longevivi si a ne bucura de viata si cei dragi.
In Cluj, pe langa locatiile dedicate de parkour, din Baza Sportiva Gheorgheni si La Terenuri Manasturi exista numeroase locatii de antrenament, mai ales pentru nivelul incepator si mediu, dar pentru mai multe informatii iti recomandam sa citesti articolul “Unde te poti antrena la parkour in Cluj ?”.

Leave a comment



luis reyes

4 weeks ago

Hi,
I look at the web page and im interested in be part of a groupal classes.
Do you have any info to shre with me?, location, prices, etc..

Thanks!!

Andrei

4 weeks ago

Hi Luis,
Thanks for reaching out!
Yes, please send us a message on WhatsApp at +40753832121 (or Instagram @parkourprimitive) and I'll invite you to a free session. If you like it you can then join our classes.

Kind regards

Primitive © 2024